Frilansblogg för Daniel Robertssons texter. Recensioner av musik och film utlovas i stora lass. Söker du en redaktör eller en frilansjournalist inom IT, politik, musik eller film tveka inte att kontakta mig.
onsdag, maj 30, 2007
Ny fotobok bjuder på stockholmsversion av Västindien
I mitten av maj släpper fotografen Kalle Assbring rastaboken ”Outernational – En berättelse om Trinity soundsystem”. Redan 2001 föddes idén att dokumentera svenskt reggae. Efter otaliga försök att hitta några som ville ställa upp, stötte han tillslut på Stockholmskvintetten Trinity Soundsystem på en spelning vid slakthusområdet. Sound systemkulturen kommer från Jamaica och består av ett ljudsystem med en grupp dj´s som toastar och peppar publiken.
Fotoboken visar upp de fyra medlemmarna Daddy Boastin, Ike, Fabulos och Dj Flars i deras något annorlunda vardag som en turnerande reggaeakt. Rastakulturen och i synnerhet rastafarireligionen har länge fascinerat fotografen, det började redan under 1980-talet då Kalles far fotografen Göran Assbring avled under Eritreanska inbördeskriget under en reportageresa. Rastafarireligionens frälsare är Haile Selassie och härstammar från Etiopen som indirekt var ena delen i kriget.
Genom ett garage i närheten av Södra latin tar vi oss via diverse bilskrot och nerklottrade portar till fotostudion där boken har arbetats fram.
Vad är detta?
- En fotobaserad bok med text. Ett porträtt av reggae som subkultur. Trinity soundsystem är ett nav i denna subkultur i Sverige. De är de äldsta och härstammar till stora delar från Karibien och har levt där innan de kom hit och fortsatt spela här.
I och med samarbetet med Nils Åkesson som bidragit med texten i boken, delades materialet upp så att varje person har sitt eget kapitel, där medlemmarna några av dem föräldrar följs såväl i vardagen, som till munhuggande på scen. Boken bjuder även på några inslag av reportagekaraktär där vi får följa med dem på en rad spelningar i Tyskland men även på en bisarr raggarträff i Västerås.
Med tanke på att reaggekulturen ofta starkt förknippas med marijuana, har du några moraliska betänkligheter med att lyfta den delen av reggaekulturen?
– Både ja och nej, bilderna i boken beskriver medlemmarnas vardag under en längre tid, och det röks det en hel del, men det är definitivt ingen glamorös bild jag ger. Det är i slutändan upp till betraktaren att avgöra detta. Boken berättar både fram - och baksidan av ett liv i ett sound system.
Vad händer i framtiden?
På bokmässan i september blir det ett föredrag och eventuellt en utställning från min sida. Vid sidan av vanliga kommersiella fotojobb, behöver jag en ventil. Kanske dyker jag ner i en annan subkultur? Nyfikenhet är det som driver mig. Varför väljer människor att viga sina liv åt en speciell subkultur?
Text: Daniel Robertsson
Länk: www.assbring.se
Tidigare publicerad i Situation Stockholm maj 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar