onsdag, oktober 03, 2007

Sicko


I USA vet man hur man ska tjäna pengar, hur man visar medmänsklighet vet man däremot ingenting.

För 12 000 dollar får du behålla ringfingret, för 60 000 dollar får du behålla pekfingret. För 72 000 dollar får du behålla bägge. Det är vad jag kallar valfrihet! Valfrihet är en illusion inom Amerikans sjukvårdspolitik! Sicko är Michael Moores bästa film hittills. Den borde få alla som vill veta, vilket alla inte vill, att inse vad krav på snöd vinning innebär för sjuka. De dör tidigare än de borde.

Filmen tar upp det faktum att många amerikaner saknar sjukförsäkring och att även de som är försäkrade ibland nekas vård i ett system där, menar Moore, det gäller att skaffa mesta möjliga profit till sjukhusens, sjukförsäkringsbolagens och läkemedelsföretagens ägare.

I slutet av filmen berättar Moore om en anti-Michael Moore-sajt som finns på Internet. Mannen bakom en av de mest hatiska drabbas av sjukdom i familjen och sajten läggs ner. Moore skickar honom en anonym överraskning. Mr Moore visar upp en ödmjuk och tillbaka sida av sitt filmskapande och är genom god i hela filmen, långt ifrån den buffliga machomannen vi mötte i Bowling For Colombine. När filmteamet beger sig utanför USA och upptäcker situationen i grannlandet Kanada blir aha upplevelsen total och de beslutat sig för att ta temperaturen även på England och Frankrike blir filmupplevelsen mera nyanserad och jag för första gången fäller en tår. Film hösten är räddad var så säker.

USA 2006
Regi & Manus Micheal Moore
Längd: 2:02
Premiär: 5 okt ´07
Betyg: 4/5
Länk: www.sffilm.se
www.imdb.com

Inga kommentarer: