onsdag, april 11, 2007

Isis + Aereogramme – In the fishtank 14


Kort och gott går "In the fishtank"-serien ut på följande: Flamländska musikdistributören Konkurrent bjuder in band de hedrar, som är på turné i eller runtomkring hemlandet, stänger in dem i en studio i två dygn och ger ut alstret på skiva. Modellen har låtit artisterna tjänstgöra kvickt och nydanande. Tidigare band som figurerat i följetongen är bland andra Nomeansno, Sonic Youth, Tortoise och Jaga Jazzist.

På knappa 25 min blandar Los Angeles kvintetten Isis och Glasgow kvartetten Aereogramme sina kloka hjärnor ihop i tre splitter nya epos som svävar fram som inuti ett akvarium. Att båda banden härstammar ifrån gitarrbaserad metall är ingen nyhet, men att de här svävar fram som om de vore uppfyllda av naturkrafter är minst sagt spännande. Parallellerna till Björks ”Medùlla” är närvarande med låtarnas diffusa framtoning som på dunkla ljudmoln levereras gång efter gång en snöklädd urkraft. Detta utan att för den delen tappa varken fokus eller riktning. Att konstellation samspelar är det ingen tvekan om, men om jag skall ha några invändningar på denna trespårs historia så spretar väl spåret ”Delial” en aning ut från inledande ångestattacken ”Low tide” och avslutande seglatsen ”Stolen”.

Detta är på flera sätt en bra öppning för alla er som missat Isis och är lite nyfikna på vad det kan snickrar ihop för spöklika epos. Samlingsverket synkroniserar två intressanta band som så många gånger tidigare i denna serie som håller ledord som nyfikenhet och glädje i framkant. Även fast höstdimmorna ligger täta på denna fisketur, så råder det inget tvivel om att jag ser fram emot att fiska upp nr 15 med stor entusiasm.

Länk: http://www.konkurrent.nl/
Isis: www.sgnl05.com
www.aereogramme.co.uk
Text: Daniel Robertsson
Betyg: 4 av 5
Tidigare publicerad på www.revolver.nu

2 kommentarer:

Anonym sa...

Isis är grymt bra. Jag håller Panopticon högre än det senare släppet. Har länge velat kolla in detta experiment

Anonym sa...

Isis e grymma, Oceanic och Panopticon är bland de skönaste skivor jag hört. Suggestiva soundtrack till ett liv jag vill leva.