måndag, oktober 06, 2008

Verbal vensterkänga.


Under en regnig sensommardag möter jag hjärnorna bakom nystartade bokförlaget Verbal på Café Rittorno. På kvarnens uteservering för över ett år sedan slängde kulturredaktören Kristian Borg ut frågan till frilansskribenten Benny Nilsson "skall vi inte starta ett förlag?" Benny nappade tillslut på idén och under hösten finputsades idén. I september släpps debuten Bombdiplomati av Pierre Gilly den handlar om konsten att skapa en fiende. Hur USA vill framställa Iran i media.

Valet av debutbok hur gick det till?

- Författaren har under längre tid velat släppa en bok om Iran och jag kom i kontakt med honom på Tidningen Stockholms Fria där jag är kulturredaktör. Författaren har under längre tid bott i New York och intervjuat en rad amerikanska historiker, islamologer och medieforskare som alla målar upp en skrämmande bild efter 2001, säger Kristian.

Varför starta ett bokförlag?

- I dagens nyliberala samhällsklimat vill vi dra ner brallorna på högern och vara en känga i förlagsvärlden, säger Benny.

Är det erat motto?

- Vi vill vara som regnet utanför just nu. Vi har som mål att irritera resten av förlagssverige och med tanke på alla nya tankesmedjor från högerkanten kan det inte finnas tillräckligt med vänsteråsikter, säger Kristian.

Förlaget har även tankar på att ge ut en bok om punkhuset Ultra som brann ner 1988 i Handen. I samband med tjugo årsjubileumet i år hölls en konsert till minne av kulturinstiutionen Ultra. Då passade Kristian på att intervjua grundaren Tompa Eken på Café 44 som han startade efteråt. Även Benke Carlsson som gett ut boken ”Svensk punk 1977-81” är även han en av hjärnorna bakom förlaget och har under en längre tid velat lyfta fram kulturskatten Ultra och kommer bidra med texter till boken.

- Eftersom Tompa Eken behållit sin anteckningar från åren kommer boken bli helgjuten förteckning av de nästan tio år som huset var navet av svenskpunk, men än så länge är planerna för projektet inte riktigt färdiga. men vi kommer släppa minst en bok per år. Nu när vi väl börjat rota har vi hittat massa spännande manus som vi vill sätta tänderna i, säger Benny.

Finns det inte allt för många bokförlag redan på vänsterkanten?

- Vi gör som punkarna, vi gör det själva. Visst finns det bra förlag i dag, men det är inte det som är grejen. Vi vill påverka på vårt sätt och verbalförlag kommer tuta i gång den en debatten efter andra det kan du vara säker på, avslutar Benny.

Text: Daniel Robertsson
Länk: http://www.verbalforlag.se/
Tidigare publicerad i Situation Stockholm 08

Inga kommentarer: