måndag, februari 05, 2007

American Hardcore


There is no shortage of people out telling you to get high. In every kind of music there were people supporting drugs. Kids were looking for something else.


På detta sätt inleder hardcorelegenden Ian MacKaye från kultbandet Minor Threat sin förklaring om den ungdomsrevolt som startade i södra Kaliforniens förorter runt 1980. Även på flera platser runt om i USA växte sjuttiotalspunken ut i denna genre som verkligen inte var någon rumsren stil.


Stilbildande band som Black Flag, Bad Brains och inte minst Minor Threat återfinns i denna dokumentär som, efter Steven Blushs bok American Hardcore; A tribal history, utgör manuset till denna stenhårda resa tillbaka i tiden. Filmskaparna Paul Rachman och Steven Blush reser landet runt för att intervjua ett stort antal eldsjälar som under några år bokstavligen visade fingret åt etablissemanget. Missnöjet mot den etablerade radion var även det ett skäl till att spela så fort och högt som möjligt. Till skillnad från dagens MTV-anpassade punkband var inte syftet för undergroundrörelsen att höras i radio och de ville inte beblandas med rockstjärnor som exempelvis Fleetwood Mac.


Filmen klistrar mig till en början i fåtöljen med ett gediget hantverk som noggrant låter en massa hardcore- och punkikoner berätta sina minnen från denna svunna epok. Efter cirka en timme blir det dock korvstoppning och filmarnas egen agenda lyser sakta fram och skaver sönder denna, för många livsavgörande, stil som fortfarande influerar musiker jorden runt. Arkivmaterialet är begränsat men de få risiga klippen som används bidrar dock till att öka intresset för denna osannolika dokumentation av en genre som varit så gott som osynlig fram tills nu. Flera av de medverkande i filmen har inte tidigare synts i några dokumentärer vilket ger filmen en originell ton och oavsett längden på filmen är detta en unik samling intervjuer. För alla punkare av idag så är detta ett måste i samtida musikhistoria. Våga se!


USA 2006
Regi: Paul Rachman
I rollerna: Henry Rollins, Ian Mackay, Kevin Second och Moby m.fl.
Längd: 1:36
Betyg: 4/5
Länk: www.imdb.com
Texten tidigare publicerad i 26 november 2006 på: www.labyrint.nu

2 kommentarer:

Anonym sa...

tack för filmtipset. från en musiknörd till en annan

Unknown sa...

på tal om gör-det-själv-traditionen-i-opposition, det finns en bra dokumentär om ddr:s alternativscen:
http://www.die-anderen-bands.de/dvd_fluesternundschreien.html